top of page
STADI SEURANA
 
20230930-DSC_92061.jpg
Kuva: Timo Kupiainen

Helsinki Ringette pyrkii toiminnallaan edistämään tyttöjen ja naisten ringeten harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia jäsenistönsä keskuudessa sekä Suomen ringetteliitossa. Helsinki Ringeten toimintasäännöissä läpikäydään, millaisia käytänteitä seuralla on tavoitteiden toteutumiseksi. 

 

Helsinki Ringeten toiminnassa on tärkeää, että pelaajat saavat asettaa omat harraste- ja kilpailutavoitteensa. Seura pyrkii tarjoamaan jäsenilleen mahdollisuuden harrastaa ja edetä ringettetavoitteissaan haluamalleen tasolle, aloittelijasta maajoukkueeseen asti. Seurana huolehdimme, että voimme tarjota laadukasta valmennusta pelaajan ikä- ja taitotasosta riippumatta. ​

HELSINKI RINGETEN PELAAJAN POLKU

Helsinki Ringette – Ringeten pelaajan polku (2).png
HELSINKI RINGETEN PELAAJAN POLKU
SEURAN HISTORIAA
Syksyllä vuonna 1985 Pitäjänmäen Tarmon johtokunnassa syntyi keskustelua sopivan talviurheilutoiminnan järjestämisestä tytöille. Kesälajina oli jalkapallo, ja PiTassa oli kokeiltu jo naisten jääkiekkoa. Mielipiteet jääkiekosta olivat jääneet varautuneiksi useiden loukkaantumisten takia. 

Ilkka Puujalka oli poikien jääkiekon pelimatkoilla länsirannikolla nähnyt tyttöjen pelaavan ringette-nimistä peliä. Näiltä matkoilta mukaan tarttui ajatus lajin tuonnista Helsinkiin. PiTassa ryhdyttiin silloisen puheenjohtaja Tommy Hoffströmin johdolla selvittämään, minkälaisesta pelistä oli kysymys. Ringetteliitosta saatiin tiedot ringeten säännöistä ja pelin luonteesta. Selvisi, että lajia pelattiin jo pääkaupunkiseudulla muun muassa Tuusulan Palloseurassa, Vantaan Ringetessä, Ringette Walapaisissa sekä Kurrassa Nurmijärvellä. Helsingissä ei ollut yhtään ringetteä lajivalikoimassaan tarjoavaa seuraa.

Hoffström ryhtyi töihin ja kutsui pitäjänmäkeläisiä tyttöjä koolle, joista osa harrasti jalkapalloa PiTassa kesäisin ja osan veljet pelasivat seurassa jääkiekkoa. Muutamista jääkiekkomailoista katkaistiin lavat pois, ja näin saatiin mailoja, joilla oli mahdollista tutustua uuteen lajiin.

Alussa harrastajista onnistuttiin muodostamaan yksi joukkue. Hoffström valmensi pari talvea joukkuetta lähinnä yksin, kunnes syksyllä -87 mukaan avuksi saatiin Reijo Sundell. Työ lajin parissa alkoi sujua paremmin, ja toiminta muuttui järjestelmällisemmäksi. Talvella -88 avatun Lassilan tekojääkentän myötä harjoitteluolosuhteet paranivat huomattavasti. Aiemmin pelkästään Pitäjänmäen luonnonjääkentältä saadut harvat vuorot olivat pitäneet kauden lyhyenä ja harjoitukset epäsäännöllisinä.

Mielenkiinto lajia kohtaan laajeni ja ringeten suosio kasvoi lähialueilla nopeasti. Joukkueita perustettiin lisää, mutta pääsy jäähallien harjoitusvuoroille oli vaikeaa ja kovan taistelun takana. Vasta Sundellin vietyä asian eteenpäin tasa-arvovaltuutetulle ja naisten joukkueen päästyä kevään 1990 SM-karsintasarjaan, aukesivat Helsingin jäähallien ovet myös ringetelle.

Naisten SM-sarjapaikka oli unelma muutaman vuoden ajan toteutuen syksyllä -92. Siirtyminen SM-sarjaan toimi lähtölaukauksena johdonmukaisen juniorivalmennuksen rakentamisessa seurassa; tavoitteena oli mahdollisimman monen tulevan edustusjoukkueen pelaajan olevan seuran oma kasvatti. Menestystä tuli useissa junioreiden SM-sarjoissa. Harrastajia tuli ympäri pääkaupunkia, joten ringettejaoston nimeksi vaihtui Helsinki Ringette/PiTa. Seura oli päävastuussa 1992 ringeten MM-kisaturnauksen järjestelyissä yhdessä muiden pääkaupungin seurojen kanssa. Aktiivinen työpanos ja onnistuneet kisat toivat seuralle kiitosta.​​​ Vuonna 1995 Helsinki Ringette erkaantui PiTasta siirtyen sen alajaostosta omaksi seurakseen.​​​

STADI TÄNÄÄN

Vuonna 2025 Helsinki Ringette toimii aktiivisesti erityisesti junioritoiminnan puolella: yhteensä kymmenen junioripeliryhmää kaikissa ikäluokissa mukaan lukien C- ja B-nuoret, ja lisäksi viikoittain pyörivä ringettekoulu. Aikuisten harrastetoimintaa pyritään kasvattamaan. Tällä hetkellä seurasta löytyy omia alueellisia harrastesarjojaan pelaavat Fast- ja Flow-joukkueet sekä nuorten ja aikuisten ringettekoulu.

 

Tulevien kausien tavoitteena on kasvattaa huomattavasti lajin jalansijaa ja suosiota Helsingin monipuolisessa ja kilpaillussa harrastustarjonnassa ja nostaa tätä kautta paitsi seuraa ja sen jäsenmäärää kaupungin koon mukaiselle tasolle, mutta myös levittää positiivista ja yhteisöllistä lajikuvaa helsinkiläisten keskuudessa. Nuorten ja aikuisten kilpasarjojen elvyyttäminen ja vahvistaminen on isossa roolissa seuran toiminnassa seuraavina vuosina. Haluamme Helsinki Ringeten voivan tarjota mahdollisimman monelle lapselle, nuorelle ja aikuiselle hienon lajin ja hyvän harrastus- tai kilpauran liikunnan ja urheilun parissa.

bottom of page